Voorspel de toekomst: Kennis ontwikkeling in een nieuw vakgebied

Voorspel de toekomst met de slimme software van SynnoFin


« Terug naar overzicht

Het vakgebied van voorspellen kent iedereen van het weerbericht. Voor organisaties wordt het echter nog vrijwel niet toegepast. Dan kom je in het domein van de predictive (voorspellende) algoritmes, die rekening moeten houden met seizoenspatronen, marktontwikkelingen, sectorontwikkelingen, historische gegevens, onvoorziene omstandigheden, etc. Wereldwijd zijn er (nog) maar weinig partijen die zich hier mee bezig houden, in Nederland relatief nog minder.

Om kennis in dit nieuwe vakgebied te delen hebben we afgelopen vrijdag een overleg gehad met de KLPD (landelijke politie). De KLPD ontwikkelt kennis om criminaliteit te voorspellen (predictive policing) en wij zijn geïnteresseerd om business te voorspellen. De doelen zijn anders, maar de manieren om er te komen kennen wel enige overlap.

Een interessant onderwerp dat we hebben besproken is het voorspellen aan de hand van subjectieve gegevens, zoals het beoordelen van kwaliteit van het management. Hoe meet je dit en hoe laat je dit je voorspelling beïnvloeden?

De komende tijd zullen we meer overleggen over dit thema en zelf veel kennis ontwikkelen. Per 1 september zal onze nieuwe collega Dr. Steven te Brinke, recentelijk gepromoveerd bij de faculteit Informatica van de Universiteit Twente, ons team daarvoor versterken.

Geert Haisma